Tapahtumakuvaukset

Juhlat ja bileet

Fuksiaiset

Siulan fuksiaiset on mukava tapa tutustua vanhempiin opiskelijoihin. Luvassa on hauskaa yhdessä oloa, joukkuepelejä ja -tehtäviä, naposteltavaa ja juotavaa. Fuksiaisten toiminnallinen osa suoritetaan yleensä ulkotiloissa, joten mukaan kannattaa varata lämpimät, säähän sopivat varusteet, käteistä rahaa, bussikortti (ja sinne aikaa tai arvoa) ja paljon iloista mieltä. Kaikesta salamyhkäisyydestä huolimatta Siulan fuksiaisissa ei ole tarkoitus nöyryyttää ketään tai aiheuttaa kenellekään hankalaa oloa, joten mukaan voi huoletta lähteä kuka tahansa. Illan hämärtyessä siirrytään keskustaan jatkoille, joita on viime vuosina vietetty yhdessä muutaman muun humanistijärjestön kanssa Alina-salissa. Jatkoilla on luvassa hyvää musiikkia, loistava meininki ja kohtuuhintaisia virvoikkeita. Jatkot ovat fukseille ilmaiset.

 

Sitsit

Sitsit eli akateemiset pöytäjuhlat kuuluvat olennaisena osana yliopistokulttuuriin. Sitseillä tarjoillaan yleensä kolmen ruokalajin illallinen ja niillä on tapana noudattaa annettua pukukoodia. Yleensä miehet pukeutuvat sitseillä tummaan pukuun ja naiset tilaisuuden luonteesta riippuen lyhyeen tai pitkään juhlavaan pukuun. Vuosijuhlilla pukukoodina on yleensä naisilla pitkä puku ja miehillä tumma puku tai, varsinkin täysiä vitosia täytettäessä, frakki. Pitkäksi puvuksi käy hyvin esimerkiksi vanhojen tanssipuku ja lyhyeksi puvuksi vaikka ylioppilasmekko. Humanististen järjestöjen piirissä ei pukukoodin suhteen olla kovin tiukkoja, joten sitseille kannattaa lähteä, vaikkei asu olisikaan aivan pukukoodin mukainen. Myös vanhemmilta opiskelijoilta voi kysyä vinkkejä pukukoodista selviytymiseen.

Ilmoittautumisen yhteydessä kysytään yleensä allergioita ja erityisruokavalioita, viini- tai juomatoivetta sekä mahdollista avecia. Sitseillä istutaan yleensä valmiiksi laaditussa istumajärjestyksessä pitkissä pöydissä. On kohteliasta esittäytyä lähiseurueelle. Usein sitsien alussa on pieni info siitä, miten juuri näillä sitseillä toimitaan. Yleensä tässä kohtaa selviää, tarjoillaanko ruoka pöytiin vai onko kyseessä noutopöytä. Usein myös puheenvuoron pyytämisestä annetaan ohjeet. Toisinaan laulutoiveet esitetään laulunjohtajalle ja puheille on varattu oma hetki, toisinaan taas sana on vapaa läpi sitsien. Vuosijuhlilla onnentoivotukset annetaan usein ennen pöytäosuutta tai pian sen aluksi ja ne on tapana ilmoittaa etukäteen järjestäjille.

Mikäli sana on vapaa läpi sitsien, puheenvuoroa pyydetään kilistämällä aterimella lasia. Tässä kannattaa olla varovainen, jottei särje lasia. Kohteliasta on esitellä itsensä ja mahdollisesti järjestönsä. Voit halutessasi pitää puheen tai toivoa vain laulua. Puheiden jälkeen on myös tapana toivoa laulua, joka kannattaa yleensä valita valmiiksi. Laulujen ja puheiden aikana ei tulisi syödä – tästä syystä onkin hyvä olla suhteellisen vikkelä heti laulun jälkeen, toisinaan juhlijat innostuvat ehdottelemaan lauluja heti toistensa perään. Laulujen jälkeen on tapana skoolata. Oikeaoppisesti skoolataan ensin avecille (miehet oikealle ja naiset vasemmalle), sitten toiselle puolelle ja lopuksi eteen. Mikäli malja puretaan, se tehdään juomisen jälkeen päin vastaisessa järjestyksessä. Toisinaan ilmoittautujien sukupuolijakaumasta johtuen osa sitsaajista joutuu leikkimään toista sukupuolta, joten kannattaa hieman vilkuilla ympärilleen juhlien aluksi, jos ympärillä istuu samaa sukupuolta.

Pöytäosuus päättyy fuksilauluun, joten sitä ei ole suotavaa toivoa. Laulunjohtaja tai sitsien emäntä päättää sitsit ja esittää fuksilaulun laulettavaksi. Tällöin jokainen vuosikurssi vuorollaan nousee tuolille seisomaan ja juo lasinsa tyhjäksi. Lopuksi kaikki nousevat seisomaan ja juovat lasin tyhjäksi. Fuksilaulun jälkeen ei ole tapana enää istua alas vaan sitsien pöytäosuus päättyy. Isännöivä taho purkaa pöydät ja siirrytään jatkoihin, jotka usein järjestetään samassa tilassa. Jatkoilla meno on vapaampaa ja ne ovat usein avoimet muillekin kuin sitsivieraille.

 

Kokoukset

Hallituksen kokoukset

Hallituksen kokouksiin ovat tervetulleita ja toivottuja kaikki hallitusstatukseen katsomatta. Kokouksissa keskustellaan Siulan toiminnasta ja otetaan kantaa yliopistomaailman tapahtumiin. Kaikkien mielipiteitä kuunnellaan ja asioissa pyritään pääsemään yhteisymmärrykseen keskustelemalla, äänestyksiä tapahtuu hyvin harvoin. Tällöinkin asioista on tavattu äänestää porukalla, joten vaikuttamaan pääsee, vaikkei istuisi hallituksessa.

Hallitukseen voi olla yhteydessä sähköisesti osoitteessa siula-halli (a) helsinki.fi tai lähettämällä postia hallituksen puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle. Tule rohkeasti katsomaan, mitä ainejärjetötoiminta voi tarjota juuri sinulle!

Hallituksen kokousten yhteydessä voit myös maksaa Siulan jäsenmaksun ja ostaa Siulan omia merkkejä ja muita tuotteita.

 

Vuosikokoukset ja muut yhdistyksen kokoukset

Hallitus kutsuu yhdistyksen koolle vähintään kaksi kertaa vuodessa, syksyllä marras-joulukuussa ja keväällä tammi-helmikuussa.

Syyskokouksessa valitaan seuraavan vuoden hallitus ja puheenjohtaja. Siellä käsitellään myös tulevan vuoden toimintasuunnitelma ja budjetti. Nämä eivät ole tulevia toimijoita täysin sitovia päätöksia, vaan ne tehdään, jotta järjestö voisi hakea toiminta-avustusta ylioppilaskunnalta. Suunnitelmista on kuitenkin apua, kun tammikuussa lähdetään miettimään, millainen järjestövuosi on tulossa. Suunnitelmat kootaan yleensä viimeistään marraskuussa ja kaikki siulalaiset voivat antaa ehdotuksia tulevan vuoden toiminnaksi. Toiminnansuunnittelemiseksi pyritään mahdollisuuksien mukaan pitämään erillisiä kokouksia.

Kevätkokouksessa hyväksytään edellisen vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös sekä annetaan edelliselle hallitukselle vastuuvapaus.

Ylimääräinen yhdistyksen kokous voidaan kutsua koolle, kun hallitus tai 1/10 yhdistyksen jäsenistä katsoo sen aiheelliseksi. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi hallituksen jäsenen ero ja uuden jäsenen valinta sekä sääntömuutoksen käsitteleminen.

 

Muut kokoukset ja palaverit

Siulan kokoisessa järjestössä kaikkea ei voida käsitellä hallituksen kokouksissa, vaan isompia tapahtumia suunnitellaan yleensä erillisissä kokouksissa, joista pyritään tiedottamaan listalla. Myös muunlaisia kokouksia pidetään tarvittaessa ja kuten hallituksen kokouksiin, myös niihin ovat kaikki tervetulleita.

 

Kerhotoiminta

Kahvilahko

Kahvilahko on Siulan oma kahvilakerho, joka kiertää Helsingin kahviloita nauttien tunnelmasta ja kanssasiulalaisten seurasta. Kahvilahkon kokoontumistiheys on suunnilleen kerran viikossa, ja se tekee toisinaan ekskursioita myös muihin kahvilakaupunkeihin. Parhaiten kerhon toimintaan pääset mukaan liittymällä Kahvilahkon Facebook-ryhmään.